Scroll Top

Nieuws

En publicaties

De jongens van Kairos!

17 november 2022

Vandaag mochten we van Vitale Kernen op bezoek bij Kairos, een organisatie die zich richt op maatschappelijke opvang van (jong) volwassen jongens in Dirksland. Kairos ligt goed in de markt in hetgeen wat ze doen. Bij onze inwoners, bij de gemeente (raadsleden), pers en gelukkig ook donateurs ….maar wat maakt dat Kairos zo in de smaak valt. Het antwoord is heel simpel en tegelijkertijd in een wereld vol paarse krokodillen werkelijk uniek.

Kairos staat voor binnenkomen. Iemand hoeft bij binnenkomst geen plan, geen doel en geen perspectief te hebben. Kom eerst maar eens binnen en tot rust. Ze kiezen voor een bevlogen vorm van onvoorwaardelijke zorg voor wie die nodig heeft is zonder opsmuk en ongeacht of er een verdienmodel aan zit. Dit is niet alleen bijzonder mooi, het is zo goed als uitgestorven in ons zorgend Nederland.

Het zijn bijzonder kleine ingrepen die grote verschillen kunnen brengen. Het bieden van een postadres, niet alleen voor de persoon een plek om op basis daarvan een uitkering aan te kunnen vragen.  Nee een plek zo redeneert Kairos waarin ze verzekerd zijn dat deze persoon met regelmaat terugkeert en hem zo wanneer dit gewenst is kunnen helpen. “Welke post iemand krijgt zegt een hoop over in welke situatie iemand verkeert en hoe je hem kunt helpen.” aldus Kees Jan zorgmanager van Kairos

 Kairos heeft een warme band met de buurt, die niet alleen zorgt voor heerlijke kruidcake van de buurvrouw die wij vandaag kregen, maar ook voor wederkerigheid. Er komen vragen uit de buurt voor de jongens van Kairos. Of ze even een tilletje kunnen geven of even helpen met wat karweitjes in de tuin van… Mooie natuurlijke interactie die deze jongens weer in het middelpunt van de samenleving en socialisatie brengt.

En hoe zit het dan met het perspectief wat er niet hoeft te zijn vraag je je af?…. Dat ontstaat vanzelf en weet je waarom omdat deze jongens zich weer gezien voelen en daardoor voelen zij dat ze er weer toe doen en dat geeft ze perspectief, samen met de excellente mensen die hier werken.

Kairos geeft aan dat in tegenstelling tot andere zorgaanbieders zij geen moeite hebben om aan goed personeel te komen. Maar hoe dan….overal is er nijpend tekort? Het is niet moeilijk te rijmen…. Men is ooit in de zorg begonnen met het idee een verschil te willen maken….Niet om administratiedagen in te plannen en checklists bij te houden… Hier bij Kairos kunnen mensen weer doen waarvoor ze ooit in de zorg zijn gaan werken. Zorgverlenen! Waar heeft Kairos wel moeite mee…Doordat Kairos niet voldoet aan de regels van plannen, doelen, perspectieven en wat meer heeft de centrumgemeente moeite met het toekennen van de benodigde gelden. Het is niet dichtgetimmerd genoeg op papier en dus geen geld. Maar gelukkig voelen wij als gemeente Goeree- Overflakkee dat dit het geld en inzet dik waard is en dat dit wat Kairos doet juist geld bespaart.
Waren jullie maar de standaard en niet de uitzondering!

Oh en een verbeterpuntje voor onszelf. Vitale Kernen brengt een bezoek aan Kairos, maar brengt niks mee…Dat kan natuurlijk niet!
Dat gaan we nog even recht zetten

door Sarah Hainey
Bestuurssecretaris en penningmeester VKGO Vitale kernen Goeree Overflakkee

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.